vrijdag 19 april 2013

QR-generators (deel 1)

Wanneer je met QR-codes aan de slag wil in de klas moet je natuurlijk in staat zijn om zelf QR-codes aan te maken.  Hiervoor gebruik je een QR-generator.  Deze (meestal online) toepassing converteert je gekozen webadres of gegevens in een code.  Op het internet vind je er een hele vracht van.  Met de meeste hiervan kom je aardig op weg voor onmiddellijk gebruik tijdens de les.  Toch onderscheiden sommige tools zich van andere door meer en extra's aan te bieden.  In deze reeks over QR-generators probeer ik in de chaos meer orde te scheppen.

KAYWA
Een erg eenvoudige QR-generator is Kaywa, de toepassing die ik aan alle leerkrachten die starten met QR aanraad.  Erg rechttoe-rechtaan, zonder account, meteen duidelijke interface.  Bij Kaywa kan je terecht voor een URL, een korte tekst (met maximaal 160 karakters), telefoonnummer, een sms of contactgegevens.    Het downloaden van de QR-code is als het opslaan van een afbeelding.  Net als de meeste online gemaakte QR-codes sla je die op als .PNG.  Kaywa geeft ook een embedcode in HTML om je QR-code in je website te voegen.

QR PIXEL
Met QR Pixel maak je QR-codes van een URL.  De QR-tool geeft je de mogelijkheid om centraal in de code een pixeltekening te maken.  Je kiest hiervoor uit een rechthoekig of cirkelvormig canvas.  De tool geeft zelf aan waar de belangrijke QR-informatie zich bevindt.  Deze kan je niet aanpassen.  Je kan zowel in zwart (linkermuisknop), wit (rechtermuisknop) als grijs (scrollwheel) tekenen.  Deze kan gebruikt worden voor lesmateriaal om bijvoorbeeld namen of nummers toe te voegen, al zijn er betere alternatieven voor die je de mogelijkheid bieden een afbeeldinkje toe te voegen.

BEAUTIFUL QR CODES


Met Beautiful QR-codes maak je gekleurde QR-codes, eventueel met een patroon.  Met deze tool krijg je de mogelijkheid je foutencorrectie te bepalen.  Hoe hoger deze 'error correction' hoe zuiverder de code en hoe sneller of beter hij te scannen is.  Een hoge foutencorrectie zorgt wel voor een QR-code met meer pixels.  Deze zal dus in een groter formaat moeten worden afgedrukt.  De QR-code kan je opslaan als .PNG.  Het eenvoudige aan Beautiful QR-codes is dat er slechts 1 vak is om je gegevens (data) in te typen.  Dat mag tekst zijn, een telefoonnummer of een URL.  De tool herkent zelf het datatype en maakt hiervan de juiste code.


UNITAGMijn absolute favoriete QR-generator heet Unitag.  Deze gebruik je voor mooie, volledig aan te passen QR-codes.  Je kan van verschillende gegevens (data) een code aanmaken: URL, tekst, contactgegevens, mail, sms, locatie, ... .  Verder kan je kiezen voor een vooraf bepaald sjabloon of je kiest ervoor je eigen QR-code vorm te geven.  Bepaal de vorm van de pixels en van de positievierkanten.  Je krijgt de kans de kleuren aan te passen, zowel voor de pixels als de binnen- en buiten'ogen'.  Bovendien voeg je eender welk logo toe aan je code.  Dit kan voor het onderwijs wel erg handig zijn om zo bijvoorbeeld in je code al aan te geven over welk type code het gaat.  Het is ook mogelijk om vooraf een afbeelding van cijfers te maken, deze toe te voegen aan de code, zodat het voor de leerlingen duidelijk is in welke volgorde de codes gescand moeten worden.  Let er echter wel op dat hoe meer opties je toevoegt aan de code hoe groter de kans bestaat dat hij onleesbaar wordt.  Test daarom zeker de code voor hem af te drukken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten